İş

Gıda-İş’ten mevsimlik ÇAYKUR işçileri için ek zam talebi

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Özak, dün Çaykur’daki DİSK/Gıda-İş Rize Bölge Temsilciliği’nde EMEK Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. İşçi Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, “Yaklaşık 2015’ten Kasım 2023’e kadar Çaykur işçilerinin mücadelesinde insanca iş, insanca yaşam, kadro talepleri dahil, elimizden geldiğince bu mücadelenin içinde olduk. “

‘6 AYLIK ÜCRETLE 12 AY YAŞAM ZORLUĞU YAŞIYORUZ’

Gıda İş Sendikası Genel Lideri Olcay Özak şunları söyledi:

“Çaykur personeli ek zam istiyor. Çaykur çalışanları olarak artan enflasyon karşısındaki hak kayıplarımızın giderilmesini istiyoruz ve ek zam talep ediyoruz. Hükümetle imzalanan Kamu Çerçeve Anlaşması’nın üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen 2023’te Türk-İş ve Hak-İş, enflasyon Kamu çalışanlarının iki yıl boyunca çalışacakları koşullar, yaşam standartları ve refah düzeyleri bu protokol ve kamu sektörü toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde belirlendi ancak enflasyonun yüksek olması ve Hayat pahalılığı, Kamu Çerçeve Anlaşması’nın kısa sürede etkisini kaybetmesine neden oldu. “İğneden ipliğe her şeydeki artışlar hayatımızı zorlaştırıyor, yılın altı ayını işsiz ve hiçbir ücret alamadan geçirdiğimizi düşünürsek, yaşadığımız zorluk belirginleşiyor. 6 aylık bedelle 12 ay hayatta kalmanın ne kadar zor olduğunu takdiri kamuoyuna bırakıyoruz. Araba kullanmak, geçici işçilik, günlük işler. Başka şehirlerde inşaat ve benzeri işlerde kayıtsız çalışarak hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bu sistemde emekli olabilmek için doldurmamızı istedikleri prim gün sayısını tamamlamamızın mümkün olmadığının bilincindeyiz. Artan enflasyonla birlikte kiradan gıdaya, eğitimden sağlığa, akaryakıttan ulaşıma kadar her şey yüzde 200-300 oranında artarken, alım gücümüzün erimeye devam ettiği ortamda Çaykur işçilerinin sorunları da artarak devam etti. Çoğunluğu mevsimlik çalışan Çaykur personelinin durumu, 12 ay çalışan diğer kamu personeline göre daha da kötü.

‘ÇAYKUR İŞÇİLERİNİN MAAŞLARI GEÇECEK SEVİYEYE İNDİRİLMELİ’

Çaykur çalışanları da kamuda çalışan diğer çalışanlar gibi ek zam protokolleriyle fiyatlarının yaşanabilir seviyeye çıkarılmasını istiyor. Kamu işyerleri olarak savunma, demiryolu, enerji ve sağlık sektörlerindeki işçiler ek zam talepleri ile taleplerini meydanlarda dile getirdi. Çaykur Personeli olarak aldığımız fiyatlar ile geçimimizi sağlayamadığımızdan ek zam anlaşmaları yapılarak fiyatlarımızın insani seviyeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Gelir vergisi tarifesinin güncellenmesini, vergi adaletinin sağlanmasını, az kazananlardan az veya çok kazananlardan daha fazla vergi toplanmasını istiyoruz. Konfederasyonumuz DİSK’in uzun yıllardır yürüttüğü çalışmalar sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülecek olan Vergi Adaleti Kanunu’nun çıkmasını istiyoruz. Mevsimlik Çaykur işçileri kendilerinden kesilen işsizlik fonundan yararlanmak istiyor. “İşsiz kaldığımız 6 ay boyunca İşsizlik Fonu’na ödediğimiz kesintilerden işsizlik maaşı ödenmesini talep ediyoruz.”

‘ÇAĞRIMIZ, ÇAYKUR İŞÇİLERİNİN PERSONEL TALEPLERİNİN EN KISA ZAMANDA KARŞILANMASI İÇİN EYLEM VE MÜCADELE TAKVİMİ YAYINLANMASIDIR.’

İşçi Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan şunları söyledi:

“Yaklaşık 2015 yılından Kasım 2023’e kadar Çaykur çalışanlarının elimizden geldiğince insanca çalışması, insanca yaşaması talebini de içeren bu çabanın içinde yer aldık. Lider Mahmut Aslan, yaptığı açıklamada ekibin artık bir ekip olduğunu itiraf etti. Çaykurlu işçilere yönelik rüyasında şunu özellikle söylemek istiyorum dedi: Bu sözler bütün gerçeği ifade etmiyor, hükümetle bugüne kadar yaptıkları müzakereler bir kez kamuoyuna açıklanmalı, ne için pazarlık yaptılar? Pazarlık yaptılar mı, Çaykur işçilerinin takım talebi bugün neden karşılanmıyor, bunun açıklanması gerekiyor.Çaykur işçilerini mücadeleye çekmeden, mücadeleye katılmadan seslerini duyurmaları mümkün değil. birlikte miting yapmak, gösteri yapmak, direniş yapmak… Türkiye bütçesinde Çaykur çalışanlarının 12 ay çalışarak ücret alabileceği kaynaklar var ancak bu kaynakların Çaykur çalışanlarına verilmesi tercih edilmiyor. Bir kez daha davetimiz en kısa sürede. “Çaykur işçilerinin taleplerinin karşılanmasına yönelik eylem ve çaba takviminin hazırlanmasıdır.”

‘ÖZ GIDA’YA YETKİ VERDİĞİMİZ GİBİ, NASIL ALINACAĞINI BİLİYORUZ’

Artvin Kemalpaşa çay fabrikasında çalışan Gıda İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Yılmaz, şunları söyledi:

“Vazgeçmeyeceğiz, takımla ilgili ve İşsizlik Fonu’ndan alacağımız parayla ilgili taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Öz Besin İşçi Sendikası yıllar önce büyük vaatlerle kurumumuza girdi ve yetkiyi aldı. Ne yazık ki işçiler bunu yaptı. Beklediklerini alamadık, sokakta olan biziz ve Öz Gıda’ya tepki var, evet diyorum, hiçbir şey için geç değil, sonuçta bu da tıpkı bizim irademiz dahilinde olan bir şey. Çalışan arkadaşlarımız onlara güvendiler, yetkiyi verdiler, yetkiyi almayı biliyorlar diye düşünüyorum.” (HABER MERKEZİ)

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu