BM Genel Sekreteri Guterres ve Pakistan Başbakanı Şerif ortak basın toplantısında konuştu
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Harekete geçmezsek iklim felaketi hepimiz için yaklaşıyor. Pakistan’ın yanındayız. Şimdi Pakistan’ın dayanıklılığını dünyadan büyük yatırımlarla destekleme zamanı” dedi. dedim.
Guterres ve Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif, sel felaketinden etkilenen Pakistan’a destek amacıyla Cenevre’de düzenlenen “Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı” kapsamında ortak basın açıklaması yaptı.
BM Genel Sekreteri Guterres burada yaptığı konuşmada, görevi sırasında Pakistan’ı birçok kez ziyaret ettiğini ve her zaman büyük bir cömertlik gördüğünü söyledi.
Pakistan’ın sel, deprem gibi birçok afetten etkilendiğine tanık olduğunu belirten Guterres, uluslararası toplumun Pakistan’la dayanışma içinde olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı.
Konferansın birçok sayı, rakam ve istatistiğe yer verdiğini kaydeden Guterres, geçen Eylül ayında Pakistan’a yaptığı ziyarette kaybedilen hayatlar, kaybedilen işler, barınma ve topluluklar hakkında hikayeler duyduğunu, ayrıca fedakarlık, cömertlik ve dayanışma hikayelerine tanık olduğunu söyledi.
Antonio Guterres, “Bu konferans dirençliliğe odaklanıyor. Pakistanlı erkek ve kadınlarda dayanıklılık gördüm.” sözünü kullandı.
Guterres, Pakistan’ın uzun ve gururlu bir misafirperverlik geçmişine sahip olduğunu ve şimdi Afgan mültecileri koruduğunu ve desteklediğini belirterek, bu cömertlik ve dirençli ruhun diğer ülkelerden de destek alması gerektiğinin altını çizdi.
Guterres, Pakistan’a yapılan bu takviyenin 3 ana yoldan yapılması gerektiğine işaret ederek, “Önce büyük yatırımlarla evler, binalar ve altyapı yeniden yapılmalı. Hızlı başlangıç işlerine ve tarıma ek olarak, dayanmaya yardımcı olacak teknoloji ve bilgiye erişim sağlanmalıdır. Gelecekteki felaketler.” dedi.
Pakistan’da finans sistemi için devrim niteliğinde adımlar atılması gerektiğini belirten Guterres, ülkenin doğal afetlerin yanı sıra “ahlaki açıdan iflas etmiş bir küresel finans sisteminin” de kurbanı olduğunu söyledi.
Guterres şöyle devam etti:
“Bu sistem, orta gelirli ülkelerin borç hafifletme, dayanıklılık ve borç hafifletme, imtiyazlı finansman için kurtarmaya yatırım yapmasını reddediyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Küresel liderlerin ve çok yönlü kalkınma bankalarının güçlerini birleştirmeleri ve gelişmekte olan ülkeleri en çok ihtiyaç duydukları anda borç hafifletme ve imtiyazlı finansmana erişmeleri için güçlendirmeleri yapıcıdır. Yolları geliştirme çağrımı yineliyorum.”
Anlamlı bir iklim eyleminin gerekliliğine değinen Guterres, kayıplar ve kayıplar konusunda şüphe duyanları Pakistan’ı görmeye çağırdı.
Guterres, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) kayıp ve zararlara ilişkin alınan kararların uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, gelişmiş ülkelerin uyum finansmanını ikiye katlama taahhütlerini kabul etmesi gerektiğinin altını çizerek, gelişmekte olan ülkeler yıllık 100 milyar dolarlık bir taban sağlamalıdır. .
Guterres, iklim değişikliği nedeniyle yok olma yolunda olduklarını belirterek, küresel olarak sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiğini ve tüm dünyanın tehlikede olduğunu belirtti.
Pakistan’da görülen felaketin başka ülkelerde de görülebileceğine işaret eden Guterres, bu beka mücadelesinde dünya liderlerinin gerekli eylemi ve yatırımı yapmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Sözlerin tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Guterres, “Harekete geçmezsek iklim felaketi hepimiz için yaklaşıyor. Pakistan’ın yanındayız. Şimdi Pakistan’ın direncini dünyadan büyük yatırımlarla destekleme zamanı.” değerlendirmesini yaptı.
“Fon kullanımında şeffaflığı garanti ediyorum”
33 milyon sel mağdurunun 8 milyar dolarlık küresel desteğe ihtiyacı olduğuna işaret eden Başbakan Şerif, “Pakistan’ın iklim direncini desteklemek için uluslararası toplum tarafından sağlanan fonların kullanımında şeffaflığı garanti ediyorum.” dedim.
Selden sonra ülkedeki altyapının rehabilitasyonunun ve halkın kendi geçimini sağlamasının önemine dikkat çeken Şerif, şimdiden sel mağdurları için yaklaşık 1 milyar dolar harcadıklarını hatırlattı.
Şerif, sel sonrası rehabilitasyon ve yeniden inşa çalışmaları için yurt içinde yaklaşık 8 milyar dolar toplayabileceklerini belirterek, uluslararası toplumdan da eşit miktarda paranın beklendiğini kaydetti.
Doğu Avrupa’da yaşanan yüksek gerilim nedeniyle gıda enflasyonu ve petrol fiyatlarındaki artışın Pakistan’ın ithalat enflasyonunu kötüleştirdiğini kaydeden Sharif, bu durumun vatandaşların hayatını etkilediğini söyledi.
Guterres ve Şerif basın mensuplarının sorularını yanıtladı
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Guterres, küresel finans sisteminin adaletsizliğine dikkat çekerek, bundan daha güçlü ülkelerin yararlandığına işaret etti.
Guterres, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duydukları kaynaklara erişiminin önemine de değindi.
Konferansın sonunda Pakistan’a 8 milyar dolara yakın uluslararası destek beklediklerini vurgulayan Guterres, Pakistan’a takviye kuvvetlerinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmanın şartlarına uyacaklarını ve hükümetin bu konuda kararlı olduğunu vurgulayan Sharif, İmran Han hükümeti döneminde IMF ile olan anlaşmanın bozulduğunu belirtti.